• No public Tweets found

İş Kazası Sonrası Psikososyal Destek

İş sağlığı ve güvenliği alanında önemli bir konuyu oluşturan iş kazalarının hem insani boyutta hem de ülke ekonomisine yönelik kayıpları çok fazladır. İş kazalarının çalışanlara, işverenlere ve ülkenin kalkınmasına zarar verbilecek etkileri bulunmaktadır.  Her şeyden önemlisi ise en değerli varlık olan insanların ölmüne yada engelli hale gelmesine neden olmasıdır. İş kazalarının sonucunda özellikle etkilenen işçi, aile, iş arkadaşları ve işverenlere yönelik etkilerin neler olacağının bilinmesi işletmeler için büyük önem taşımaktadır.

İşveren boyutunda iş kazalarının doğrudan ve dolaylı etkileri bulunmaktadır. İş kazalarından kaynaklanan doğrudan ve dolaylı maliyetler incelendiğinde, para ile net olarak ölçülemeyen dolaylı maliyetlerin, para ile nispeten sağlıklı ölçülebilen doğrudan maliyetlerin 4-10 kat daha fazlası olduğu yapılan araştırmalarda ifade edilmektedir Dolaylı maliyetleri yani buzdağının görünmeyen kısmının nelerden oluştuğuna baktığımızda ;

-Kesintiye uğrayan üretim kaybının maliyeti,

-İş kazası geçirmiş olan kişinin iş arkadaşlarının psikolojik nedenlerden dolayı yaşanılan verim kaybının maliyeti,

– Yeni işe alınan işçilerin süreci öğrenmesi ve uyum sağlaması durumları ile ilgili verim kaybının maliyeti,

– Kaza nedeni ile malzemelerin hasara uğraması sonucu üretimin kesilmesi ile ilgili maliyet,

– Kalite bozukluğunun maliyeti,

– Kaza sonucunda tedavilerin bitmesine müteakip tekrar işe başlayan çalışanın veriminin düşmesinden dolayı oluşan maliyet.

Bütün bu nedenler iş yerinde iş kazaları sonrasında bir psikososyal müdahale planının oluşturulmasına ihtiyaç duyulmaktadır.

Bütün bu tepkiler işkazası geçirmiş olan kişilerin, ailesinin, arkadaşlarının ve işverende de görülebilecek tepkilerdir. Bu tepkiler sonucunda işyerinde meydana gelen olumsuzluklar işverenler için maliyetin artmasına neden olabilecek üretim kayıplarına neden olmakta, bilişsel tepkiler nedeni ile dikkatsizleşen çalışanların hata yapma oranları artmakta, iş yerinde işi durdurmaya giden eylemlere neden olabilmekte, riskli işlerle uğraşanlar için işten korkup yapmama/yapamamaya vb. neden olabilmektedir. İş kazaları sonrasında bu travmatik tepkilerin etkisini azaltmak amacı ile işçi, ailesi, iş arkadaşları işverenlere yönelik yapılan psikolojik ve sosyal destek çalışmalarınını PSİKOSOSYAL HİZMET olarak adlandırılmaktadır.

Bilgi ve Başvuru İçin Formu Doldurunuz